Rejtélyek Pécsen, majdnem minden héten!

Pécsi rejtélyek

Pécsi rejtélyek

Pécsen észlelték a bakurászt

2016. március 24. - pécsirejtélyek

A Somogy megyéből származó lényt már egy hónapja is észlelték Baranyában, de most először Pécsen is látták, az Állatkert közelében.


Nem sok dolog ismert a bakurász néven ismert lényről, és a kevés forrás, ami megemlíti, sokszor ellentétes. A lény neve talán a "bakarasznyi ember" vagy a "bákász" kifejezés torzulásával keletkezett. A Magyar néprajzi lexikon szerint a bakarasznyi ember „bakarasznyi magas, hét sing szakállú, kapanyélfaszú emberke, törpe, rosszindulatú mitikus mesealak, a hős legfőbb ellenfele, a királykisasszonyokat vagy égitesteket rabló sárkányok apja.”

Más források szerint azonban a bakurász egy magas, vékony ember, aki elrabolja a rossz gyerekeket. Néha fekete bőrű, néha szarvval ábrázolják. Ez utalhat arra, hogy a német nyelvterületen Krampusznak ismert lényt a magyarországi bakurász ihlette. A különbség csak annyi, hogy míg a krampusz nem létezik, addig a bakurász valódi veszélyt jelent a gyerekek számára.

A lény éjszakai életmódot folytat. Minden este körbejárja a várost vagy a falukat, ahol a rejtett, kis utcákon közlekedik, így csak ritkán találkoznak vele. Beléphet bármelyik zárt ajtón, ha megérzi a rossz gyerekeket. A gyerekeket felkapja a hátára, és elszállítja a lakhelyére, ami lehet barlang, hidak alja, vagy bármelyik elhagyatott, romos épület. Hogy a zsákmányaival mit tesz, nem lehet tudni. Van, aki szerint megeszi őket, mások szerint megnyúzza a gyerekeket, hogy a bőrükbe bújva visszatér a szülőkhöz, míg a lenyúzott test átveszi a bakurász helyét, és már aznap este újra vadászni indul. Megint mások úgy gondolják, hogy a lenyúzott bőrből varr magának új kabátot, ha már túlságosan szakadt az előző. Olyan véleményt is hallottam már, hogy a gyerekeket felakasztja egy fára, és életben tartja őket addig, míg a hollók le nem csipkedik róluk a bőrt. Mindenesetre abban mind egyetértenek, hogy a gyerekeket megfosztják a bőrüktől.

A lény szerencsére csak a gyerekekre veszélyes, azok közül is csak a rossz gyerekekre, szóval túlságosan nem kell aggódni a pécsi észlelés miatt. Az azonban érdekes, hogy elhagyta a vadászterületét. Nagyon valószínű, hogy a városunkban felerősödő paranormális aktivitás vonzotta ide, ami a március eleji kopogószellem-megjelenés óta egyre jobban erősödik. Ennek a különös jelenségnek az oka egyelőre ismeretlen számomra, de valószínűleg valamelyik titkos társaság keze van a dologban.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsirejtelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr258447026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása