Rejtélyek Pécsen, majdnem minden héten!

Pécsi rejtélyek

Pécsi rejtélyek

Német emigráns szörny - a Szívtörő (der Herzensbrecher)

2016. szeptember 22. - pécsirejtélyek

A Pécsre érkező diákok nem csak a ruháikat és a nemi betegségeiket hozták magukkal, néhány szörny is Magyarországra utazott a poggyászaikban. A Németországból származó Szívtörő (der Herzensbrecher) nevű lényt Pécsen észlelték.

Ha egy történetet nagyon sokszor elmesélnek, igazzá válik. A leghíresebb példa erre a Biblia. Viszont attól, hogy valami igaz, még nem lesz valóság. Ahhoz, hogy egy mese valósággá váljon, hatalmas paranormális energia szükséges. Németországban a 16. században lehetőség volt erre, mert hasonlóan a pécsi nyári energiacsúcshoz, ott is létrejött egy lokális világvége. Az ebben a korban keletkező népmesék egy része tehát valósággá vált. Ilyen a Szívtörő története is:

"Volt egyszer egy falu az erdő szélén. Ebben a faluban élt egy fiú. Ő volt a legkisebb fiú a világon. Egy napon az apja elhatározta, hogy a fiúnak ideje megházasodni.
- Édes fiam, ideje megházasodnod - mondta. - Menj el a kastélyba, és kérd meg a királylány kezét!
Másnap reggel a fiú elindult a kastélyba, hogy megkérje a királylány kezét. Az ország minden lakója ismerte a királylány történetét, hallottak a szépségéről: ezüst hajáról, nap szeméről, gyöngy mosolyáról.
Az úton a fiú találkozott a rókával.
- Fiú, segíts! - mondta a róka. - A nyulat üldöztem, de elbújt a rózsában. Amikor utánafutottam, tüske ment a lábamba.A fiú tudta, hogy a rókában nem szabad megbízni. Hármat rúgott az állat fejébe, erre az megdöglött. A fiú megnyúzta, és a rókabőrrel haladt tovább az királylányhoz.
A következő nap a fiú találkozott a nyúllal is.
- Fiú, hallottam, hogy tegnap megölted a rókát! Köszönöm a kedvességedet! Ezért adok neked egy gyöngyöt, amit a kagylótól loptam.
A fiú tudta, hogy a lopás a legnagyobb bűn. Hármat rúgott az állat fejébe, erre az megdöglött. A fiú megnyúzta, és a nyúlbőrrel és a rókabőrrel haladt tovább a királylányhoz.
A harmadik napon a fiú találkozott a farkassal.
- Fiú! Megölted a barátomat, a rókát. A nyulat is megölted, aki az eledelem. Közeledik a tél, és éhen fogok halni, ha nem eszlek meg! - A farkas ledöntötte a fiút a lábáról, hatalmas fogai majdnem a nyakába hatoltak. A fiú tudta, hogy a farkas veszélyes állat. Elővette bicskáját és háromszor megszúrta a farkast, erre az megdöglött. A fiú megnyúzta, és a farkasbőrrel, a nyúlbőrrel és a rókabőrrel haladt tovább a királylányhoz.
A fiú még hat napig gyalogolt. A hetedik napon a kastélyhoz ért. A fiú tudta, hogy az illedelmesség nagy erény. Mosollyal köszöntötte az őröket, és a farkasbőrt nekik ajándékozta. Az őrök beengedték.
A királyfi elállta a fiú útját.
- Ha a testvérem kezét szeretnéd, előbb bizonyítanod kell a bátorságodat! - mondta a királyfi.
- Megöltem a farkast és a rókát. - mondta neki a fiú, és a királyfinak ajándékozta a rókabőrt, majd továbbhaladt a trónterembe.

(A királyfi meglátta a rókabőrbe szorult rózsatüskét, és tudta, hogy a fiú nem bátor, hanem kegyetlen. Elindult hát az erdő szélén élő boszorkányhoz segítségért.
A boszorkány háza kicsi volt és büdös. A gyógynövények és mérgek szaga bejárta a kunyhót, de a királyfit ez nem zavarta.) [A mese ezen részét gyakran kihagyják a történetből, egy elmélet szerint pedig száz évvel később írták hozzá.]


- Királylány! Azért jöttem, hogy feleségül vegyelek! - mondta a fiú, és a királylánynak ajándékozta a nyúlbőrt.
Eljött az esküvő napja. A királyfi bort nyújtott a fiúnak, amiben a boszorkánytól kapott átok volt elrejtve. A királyfi megvárta, amíg a fiú megissza az összes bort, majd megszólalt:
- Fiú! Tudom, mit tettél a rókával és a nyúllal! Kegyetlen vagy és nem hagyhatom, hogy a testvérem a tiéd legyen! Mostantól a kőszíved helyén csak egy lyuk lesz, amit sehogy nem tudsz betölteni. Minél tovább élsz, annál mélyebbre süllyedsz majd benne! Bárkihez hozzáérsz, a szíve kővé válik és töredezni kezd, amíg bennük is csak egy hatalmas űr marad, ahonnan nincs menekvés!
A fiú ezt meghallva gyorsan felkapta feleségét, és felvitte a szobába, hogy megpecsételjék a házasságot. A királyfi tudta, hogy hibázott, a testvére szíve is kővé vált. Kínjában leugrott a kastély legmagasabb tornyáról és kitörte a nyakát.
A fiú és a királylány megtette azt, ami a házasság után történni szokott. Erős gyerekük született, azonban ennek örülni már nem tudtak. Pár év elteltével a királylány a testvére után ugrott, a fiú pedig király maradt, amíg a fia át nem vette a helyét. Azóta is bolyong az országban és egyre több embert érint meg, hátha egyszer talál valakit, aki segít neki kimászni a sötét veremből a szíve helyén..." (Ismeretlen szerző, 1573. Németország)

Amint látjuk a mese a depresszió egy korai ábrázolása. Szerencsétlenségünkre azonban a Szívtörő valósággá vált, mert egy lokális világvége alatt íródott. A pécsi egyetemisták körében pedig már most megfigyelhető, hogy egyre gyakoribb a depresszió...

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsirejtelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9911694085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása