Rejtélyek Pécsen, majdnem minden héten!

Pécsi rejtélyek

Pécsi rejtélyek

A város körül koncentrikus körökben megállás nélkül sétálnak az emberek

Démoni megszállás, anyarozsmérgezés vagy tömeghisztéria?

2016. március 29. - pécsirejtélyek

Március 15-e óta vonulnak az emberek a Pécs körüli koncentrikus körökbe, ahol a nap huszonnégy órájában menetelnek körbe-körbe. A jelenséget demonstrációnak hitték, amíg meg nem halt egy gyerek, akinek a szülei nem bírtak a körből kijönni.

Több szociológus, pszichológus és biológus kísérelte meg felderíteni a jelenség okát, de a megoldás egyelőre még várat magára, mert a kört vizsgáló tudósok is csatlakoztak a menethez. Itt a három legnépszerűbb magyarázatot közlöm:

Legkorábban a hetedik századból ismerünk feljegyzés arról a jelenségről, hogy egy kisebb-nagyobb csoport spontán táncolni kezd, és nem hagyják abba, amíg el nem ájulnak a kimerültségtől. Ez a mostani menetelés is valószínűleg hasonló módon alakult ki. A probléma csak az, hogy az akkori tudósok és filozófusok is több elmélettel álltak elő, viszont egyiket sem sikerült teljesen bebizonyítani.

1.) Az egyik legvalószínűtlenebb elmélet az, hogy a felvonuló embereket démonok szállták meg. Ez egy elég furcsa feltételezés, hiszen mint tudjuk, a démonok általában valamilyen agresszív cselekedetre kényszerítik áldozataikat, ez a menet viszont csak közvetett módon okoz károkat a menetben részt nem vevő családtagok számára. Ugyanakkor nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy a gyalogló emberek nem reagálnak semmiféle kommunikációs kísérletre, és fizikailag sem lehet őket eltávolítani a körből. Ez azonban kevés a démoni megszállottság bizonyítására.

Azt mindenesetre figyelembe kell venni, hogy Pécsen egyre növekszik a paranormalitás, és előfordulhat, hogy nem démonok, csak eltévedt szellemek szállták meg a menetelőket, akik a testekből nem bírnak távozni, és mint valami gravitációs erőtér, a természetfeletti aktivitás körpályákon mozgatja őket.

2.) Az ergotizmus, vagy anyarozsmérgezés szerencsére ma már kevéssé ismert betegség. A kórt a rozson megtelepedő gomba, az anyarozs okozza. Ebből a gombából szintetizálta Albert Hofmann az LSD-t, de a magának a gombának a hallucinációkon túl egyéb mellékhatásai is vannak, köztük a végtagok elhalása, majd letörése, illetve epilepszia-szerű rángások. Vagy olyan tévképzetek, miszerint egész nap menetelni kell egy város körül.

3.) A harmadik legnépszerűbb elmélet szerint az egyre növekvő stressz miatt tömegpszichózis alakult ki, ami annál jobban terjed, minél többen állnak be a sorba. Aki tehát úgy érzi, hogy túl nagy stressz éri a mindennapokban, most pár napra maradjon otthon, különben nagyon elfajulhat ez a dolog.

A körök közelében felállítottak néhány helyet, ahol vizet osztanának a sétálóknak, de a feléjük tartott vizespalackokat nem veszik el. A menetelőkben eddig egyébként kár nem esett, családjaik viszont nem minden esetben képesek az önellátásra. Ha valaki gyereksírást hall a szomszédból, és tudja, hogy a szülők a körben vannak, tegye meg a megfelelő intézkedéseket!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsirejtelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr298507788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása