Rejtélyek Pécsen, majdnem minden héten!

Pécsi rejtélyek

Pécsi rejtélyek

A pécsi halálfa

2017. november 21. - pécsirejtélyek

Van egy kert Pécsen. Messziről semmi különleges nincs benne: néhány szál hagyma, pár sárgarépa, egy kis retek, és maréknyi gyümölcsfa. Az egyiknek nincsenek levelei, de gyönyörűszép mélyvörös termései messziről látszanak, ahogy a körülötte elterülő életnélküliség is. Ez a pécsi halálfa.

Marcus Aurelius római császár 173-ban meglátogatta Pannoniát, és az úton egy fekete csuklyás kereskedőbe botlott, aki elmesélte a császárnak a már ezerszer hallott történetet a fáról, melynek ízes termése szolgasorba kényszeríti a legkiválóbb elméket is, majd egy éjfekete, kőkemény magot nyomott a kezébe, hogy amint visszatér Rómába, vesse el egy titkos kertbe. A fa gondozásáról is szólt az öreg árus: minél több növény és állat kerüljön a közelébe, és az sem árt, ha néhanapján víz helyett borral kevert vérrel itatják a növényt. Az első mézédes gyümölcsöt annak kell elfogyasztania, aki uralkodni kíván a többiek felett, de vigyázni kell: ha az uralkodó meghal, a hatalom arra száll, aki másodjára fogyasztott a haláltermésből. Nevével ellentétben ez az étek nem halált, hanem hosszú, egészséges életet biztosított fogyasztóinak.

A császár nem hitt az idős férfinek, így azt pannoniai útja során elhajította Sopianae területén. A fa a mai napig egy kis pécsi kertben áll, körülötte egy nagy foltban csak az elszáradt, megfeketedett kórók állnak, és a kiüresedett bőrtasakokká változott patkányok, rókák és megpihenni kívánó madarak maradványai. A fa körülötti föld keménnyé és terméketlenné vált, a benne élő férgek, vakondok és rovarok vagy elmenekültek (ha tudtak), vagy életüket adták a növény táplálásáért.

Azt beszélik, más országokban is találhatók halálfák. Azoknak a testéből nőnek ki, akik megkóstolták már az átokgyümölcsöt, általában temetőkben. A Szaharában tavaly jelentették a fa megjelenését, bár az azt körülvevő megmagyarázhatatlan fekete homokot már évtizedekkel ezelőtt észlelték.

A fekete kérgű, stabilan álló fa ágai szerteszét nőttek az idők folyamán, a termések nehezen elérhetővé váltak. A háborítatlannak tűnő növény szomorúan vegetál, gyümölcsei erősen kapaszkodnak, mozdulatlanul várnak áldozataikra. Ha valaki valaha evett belőlük, már rég meghalt, így most senki nem élvezhet teljhatalmat más emberek tudata felett, és ha pár gyümölcs mégis eltűnne a fáról, sohasem tudnánk meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsirejtelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313293009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurikutya 2017.11.21. 19:45:44

Talán ha fotót is mellékelt volna a cikkíró a rejtélyes halálfáról, érthetőbb lenne a mesebeli történet.

bandigyerek 2017.11.22. 07:00:53

Tehát ennek a növénynek a törzse a halálfa szára?

Nanenáné 2017.11.22. 10:49:16

Jellegzetes kamu blog!

527274 2017.11.22. 10:51:46

Tiszafa (Taxus)

A népnyelv halálfa, méregfa, ördögfa néven is emlegeti az angol kertek elmaradhatatlan örökzöldjét. A taxus sötétzöld tűleveleivel, mutatós piros bogyóival a hazai kertekben is népszerű. Nem is gondolnánk, hogy a magköpenyt kivéve, minden része erősen mérgező, még elszáradt állapotában is. Legveszélyesebb mérge a taxin. Agatha Christie, a krimik királynője örök emléket állít a tiszafának és a bogyójából nyert méregnek Egy marék rozs című regényében.

A tiszafa olyan erős mérgeket tartalmaz, hogy állítólag ha egy ló az ágait rágcsálja, öt perc múlva elpusztul.

Vigyázzunk, hova ültetjük! Tilos például óvodák, iskolák, játszóterek környékére telepíteni, de ahol kisgyermek van, ott is inkább mellőzzük a kertben. A mérgezés tünetei szédülés, remegés, görcsök, tachycardia, légzésbénulás. A folyamat gyorsan zajlik le, ezért az első teendő 2 évnél idősebb gyerek és felnőtt esetében a félliternyi meleg vízzel történő hánytatás, amíg megérkezik az orvosi segítség. Mérgezés gyanúja esetén a legjobb mentőt hívni.
süti beállítások módosítása