Rejtélyek Pécsen, majdnem minden héten!

Pécsi rejtélyek

Pécsi rejtélyek

A pécsi mágikus feketepiac

2016. május 05. - pécsirejtélyek

Mivel már több bejegyzésben megemlítettem a pécsi mágikus feketepiacot, úgy gondoltam, érdemes neki egy egész cikket szentelni. A VII. században nyílt, és azóta is töretlen sikernek örvend a misztikus művészetek kedvelőinek körében.

A pécsi piacot egy ír származású római kobold alapította, először csak a saját lopott holmijait adta el az egyik templom tövében: az egyik máig fennmaradt árucikk egy troll szemüvege, amit ha valaki felvesz, akkor minden szöveg sértéssé változik, ami a legkülönbözőbb (és nem mindig földi) nyelven íródott.

A kobold nem maradt sokáig egyedül. Először megpróbálta a piacát máshová áthelyezni, de a többi eladó mindig elég hamar megtalálta, ezért aztán úgy döntött, hogy egy díj fejében bárki bármit eladhat a piacon, kivéve emberi szerveket. A helyváltoztatás azonban máig is megmaradt, mondhatni hagyománnyá vált, hogy minden héten más helyen bukkannak fel.

Az évek során a legkülönfélébb árukat szolgáltatta ez a piac. Azt beszélik, hogy a Zsolnay-család porcelán-receptje is innen származik. A középkorban még pestis elleni gyógyszert is árultak itt, de arról nincsenek források, hogy hatásos volt-e, vagy csak az egyik középkori recept szerint (pl. békabőr, levendula, fokhagyma, vizelet és a beteg vére) készített hamisítvány.

A legismertebb és legérdekesebb elkelt tárgyak:

- 66 dzsinn lelke egy lakattal lezárt fadobozban: hogy ennek a tárgynak volt-e valami haszna, vagy csak az eszmei értéke volt hatalmas, nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy hiába dörzsölték a dobozt, a halott dzsinnek nem jöttek ki belőle, és akkor sem mentek volna sokra velük, ha kijöttek volna, mert a halott dzsinnek nem teljesíthetnek kívánságokat.

- Egy üveg harangvirág-szirup: a mérgező növényből készült kivonatot a manók fogyasztják. Felnőtté válásuk attól függ, hogy meghalnak-e, miután megitták, vagy nem.

- Egy hóvirág: eszmei értéke 10000 Ft

- A Szent Korona: nem lehet megállapítani, hogy már ez is hamisítvány volt-e, vagy ez volt az eredeti, de az egyik szentet ábrázoló kép helyett egy meztelen nő képe van rajta, talán Szent Máriát ábrázolja, épp mielőtt Jézust beletették.

- Egy emberi lábujjkörmökből készült kesztyű: a szaru nagyon jó hőszigetelő, ezért a lidércek, miután elfogyasztják az áldozataikat, összegyűjtik a körmöket, amikből ruhákat és egyéb kiegészítőket készítenek maguknak. A legenda szerint egyszer egy hajót is készítettek. Némelyik köröm még máig is nő.

- Az Élők Könyve: a népszerű Holtak Könyve előzménye. Azt írja le, hogy hogyan haltak meg az Élők, akik a folytatásban már Holtak.

- A Niké szobor szíve: a nyomtatott Ley-vonalakat tartalmazó gépet a hetvenes években készítette a művész, orosz tervrajz alapján. Nagy mennyiségű mágikus energiákat lehet vele megmozgatni. Remélhetőleg hamarosan megtaláljuk, és visszakerül a helyére, mert ha nem, felébred az általa sztázisban tartott démon.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsirejtelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr918687190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása